09 mai, 2008

Bekjempe hat med sitcom

Little Mosque on the Prairie er en snodig sitcom fra CBC i Canada. Ikke spesielt morsom, men oppsiktsvekkende. Den handler om et lite muslimsk samfunn i en kanadisk småby.

Ble kjent med serien på Mediedagene i Bergen. Det herjes med alle slags misforståelser som kan oppstå mellom muslimer og vestlig kultur, med unntak av det som kan støte noen.

– Vi mener ytringsfrihet er viktig, men vi vil vise respekt, sier produsentene bak serien, Mary Darling og Clark Donnelly.

Produsentene har som mål å bekjempe hat med humor. Serien er kjøpt opp av land som Saudi Arabia, Tyrkia, Sveits, Frankrike (og vises i stor deler av det muslimske Afrika gjennom fransk Canal+) – og Norge. Går på TV2 Zebra fra 15. mai.

Serien går også i Israel. Like før første episode gikk, besøkte CBC Television en muslimsk familien og en jødisk, og intervjuet dem om ulikheter og likeheter i humor mellom palestinere og jøder. I begge familier mente de at forskjellene var store. Men da serien begynte, lo de på de samme stedene og av de samme tingene.

Muslimer melder, ifølge produsentene, at det endelig er noen som viser med humor hvordan de virkelig opplever kulturkrasj med oss i vesten. Men noe kritikk er riktig nok kommet. Konservative kristne har reagert på at serien menneskeliggjør muslimer og framstiller dem som vanlige mennesker...

Se den første piloten her:

Ingen kommentarer: