06 januar, 2009

Den uendelige elektroniske løsning?

Har diskutert papir- eller digital løsning med redaktør Aano (her i midten) i Aftenbladet i det siste. Hans tro på både papir- og elektronisk løsning er oppsiktsvekkende. Først mitt innspill:

Kjære treenighet!

Det er tydelig at vi er i en overgangstid. Spørsmålet er: Skal jeg satse på papirversjon eller digital løsning? Eller går det virkelig an å forholde seg til både papir og digital versjon over lengre tid? Kan disse fungere side om side?

Papirversjonen virker mer seriøs. Mer skikkelig, liksom. Den digitale er, på den annen side, lettvindt for oss som ikke har levd en lang stund.

Jeg tenker selvsagt på kryssordløsningen i Pluss. Nå kan vi også sende løsningen digitalt. Fram til nylig har innsendelse foregått kun på papir. Bestemor sendte den alltid i frankert konvolutt med landpostbudet, og vant mang ei bløtkake med aftenbladmann på.

Og jeg er i tvil. Er den digitale løsningen like god som papirversjonen? Kan vi stole på den digitale, at den kommer helt fram til der det trekkes, for eksempel? Hvordan trekker man forresten en e-post opp av sekken?

Men på lengre sikt: Har papirløsningen en framtid? Finnes det bare digital versjon om noen år? Hva med de unge kryssordløserne, de vil vel bare har digital løsning (og mp3-spiller framfor kaffenips i premie.)

Hva tenker redacteurene om denne utviklingen? Jeg, og mange med meg, spør på vegne av (enda) flere.

Tarald Aano svarte:
Hei Ståle! Du kan trygt sende kryssordløsningen elektronisk, det kan også din bestemor. De elektroniske løsningene blir printet ut og lagt i samme haug som papirløsningen før trekning. Om papir og nett: Disse spørsmålene er blant de viktigste vi og alle andre pressefolk baler med for tiden, og ingen har fasitløsninger. Men jeg personlig tror at papiret vil leve lenge, ikke minst fordi den redigerte avisen gir leseren en helhetlig oversikt på funksjonelt og praktisk vis.

Jeg svarte tilbake:
Hei Tarald! Din tro på papir for morgendagen er beundringsverdig. Vet ikke om jeg deler din optimisme her, men kanskje du får rett?

Din tro på elektronisk løsning for min bestemor i dag er enda mer beundringsverdig. Og her er jeg nok enda mer i tvil, all den tid at hun forlengst har forlatt Aftenbladets leserskare til fordel for et sted der denne typen diskusjon neppe vil finne sted. Men din tro er sterk, det skal du ha.

Ingen kommentarer: