24 august, 2009

Hvorfor lyver en politiker?

Høyreleder Erna Solberg sa nylig i valgdebatt på NRK:
«Vår største sosiale utfordring i Norge er at vi har en skole som sender én av fem barn ut av norsk skole uten å kunne lese og skrive ...».
Er 20 % av norske 15-åringer analfabeter?

Fakta er, ifølge forskeren som står bak undersøkelsene her i landet:
  • En av fem 15-åring trenger oppfølging for å bedre lesingen sin, som de ikke skal få problemer seinene i utdanningen eller i jobb.
  • Skriveferdighetene vet vi ikke noe om, for de måles ikke.
Hvofor lyver Erna Solberg?

Hun sier til NTB:
- Det er ikke alltid man får god nok tid til å si det som er formelt riktig. I norsk politikk kommer man alltid til å forkorte noen uttalelser fordi journalister ikke gir deg tid til å snakke lenge nok i debatter.
I medier og kommunikasjon på videregående skole ser vi blant annet på hva moderne mediesjangere har gjort med retorikken. Ett trekk er at den blir oppstykket (fragmentert) og svært forenklet.

Politikerne får ikke mange sekundene i en TV-debatt før de blir avbrutt. Derfor må de snakke i korte slagord, slik avisene gjør på forsidene og annonsørene gjør på plakatene.

Vi som lytter, leser og ser på får bare veldig små deler av argumenter og fakta servert om gangen, fordi det er så alt for liten plass og tid i TV-ruta til å komme med hele budskap.

Og slik går det til at en av fem norske barn ikke lenger trenger ekstra oppfølging med lesing når de går inn i videregående. De kan ikke lese i det hele tatt.

To poeng til, om du ikke allerede har byttet kanal:

1) Det er de samme mediene, som tvinger politikere og andre til å forenkle virkeligheten, som refser dem etterpå.

2) Når det er sagt: Kan Erna klandre den knappe tida og programlederen for den blanke løgnen hun serverer? Setningen til Erna ovenfor blir vel ikke enklere og kortere når hun slenger på at hver femte 15-åring heller ikke kan skrive?

På sin egen blogg har Erna Solberg litt bedre tid til å si det hun egentlig skal si. Ingen journalister avbryter. Hun skriver at "1 av 5 går ut av skolen uten å kunne lese og skrive ordentlig." Her er påstanden om lesingen noe nærmere sannheten, men svært forenklet.

(Også blogg-sjangeren har nemlig sine begrensninger. Allerede nå har sikkert noen hoppet av dette innlegget, fordi det ble for langt for dem å lese, eller fordi de klikket på en av hyperlenkene, og aldri kom tilbake.)

Men heller ikke blogg-formatet tvinger vel noen til å lyve? Så hvorfor lyver Erna Solberg om skriveferdighetene til norske 15-åringer?

Det spurte aldri NTB henne om. Kanskje de ikke hadde tid?

1 kommentar:

Torger Åge Sinnes sa...

Hoppe videre til en hyperlenke og ikke komme tilbake? Aldri i verden. Ikke når det er matnyttig det som står å lese. :)